Kulinaření



Výborná stránka, ze které čerpám ispirace...http://www.fitrecepty.sk/




Kuskus s pečenou paprikou rajčátky a cuketkou




Na velký plech dáme nakrájenou papriku, rajčátka a cuketku.
Vše pokapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C 15 až 20 minut.
Mezitím připravíme kuskus, dle návodu z obalu.
Na závěr vše smícháme, zakapeme olivovým olejem a podle chuti dochutíme solí, pepřem, bylinkami.





Polévka z dýně Hokaido


V hrnci orestujeme cibuli a na kostky nakrájenou dýni Hokaido.
Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme několik minut.
Na závěr vše rozmixujeme a dochutíme dle chuti smetanou, solí, pepřem, zázvorem...






Ratatouille


Na pánvi orestujeme cibuli, kterou zaprášíme oreganem a kořením na kebab.
Poté přidáme cuketu, papriku, rajčata. 
Decentně podlijeme vodou a chvíli dusíme.
Na závěr přidáme smetanový tavený sýr.





Tofu řízek obalovaný v celozrnné bezlepkové mouce a smažený na dýňovém oleji podávaný s rajčatovo-kuskusovým salátem a cuketovými provensálskými chipsy



Začneme kuskusem –1 díl kuskusu zalívám 1,5 dílem vařící vody. Nechám chvíli odstát. Pak do kuskusu přidám: sůl, pepř, vegetu, olivový olej a nakrájená čerstvá rajčata, případně ogrilovanou papriku a cuketu. Vše zamíchám, ochutnám :-P a případně dochutím ;-)

Dále si udělám cuketové chipsy. Na plátky nakrájenou cuketu nasypu oregano a koření na grilovanou zeleninu, případně další koření dle chuti. Osmažím s obou stran na olivovém oleji. Pak přendám cuketu do zapékací misky a posypu prolisovaným česnekem a sýrem fetou. Dám zapéct na 220° cca 10 – 15 minut, aby sýr byl zlatavý.

No a nakonec tofu řízky. Balení tofu jsem rozkrájela na 3 plátky podélně. Poté jsem ,,řízky“ klasicky obalila nejprve v mouce (použila jsem bezlepkovou), pak ve vajíčku a nakonec v celozrnné strouhance (tu jsem si vyrobila sama ze staršího celozrnného knäckebrotu – rozmixovat). Pak jsme na pánvičku nalila dýňový olej a osmažila ,,řízky“ z obou stran dozlatova.

Naservírovat na pěkný talířek a můžeme si šmakovat :-)
!





Lehký ale výtečný jablečný závin bez mouky




V míse smíchám větší hrnek ovesných vloček, 150 g selského jogurtu, 4 lžíce vody a 2 lžíce medu. Poté vzniklou směs rozetřeme na pečící papír. Mezitím si v míse smíchám nastrouhaná jablka se skořicí, rozinkami a vlašskými oříšky. Jablkovou náplň rozetřeme na těsto. Přeložíme, potřeme vajíčkem a dáme péct na 200°/ 30 minut.






Nejčokoládovější čokoládový RAW dort bez čokolády



Hrnek datlí namočíme na 30 minut do teplé vody. Poté rozmixujeme datle, půl hrnku mandlí, čtvrt hrnku vlašských ořechů a čtvrt hrnku kvalitního kakaa. Vzniklou směs rozetřeme do hranaté formy. Dále umixujeme 2 banány, 4 PL medu, 4 PL kokosového másla a čtvrt hrnku kakaa. Tuto směs rozetřeme na spodní vrstvu. 
Dáme do mrazničky na 30 minut. 






Žitná placka plněná cizrnovým indickým humusem podávaná s luštěninovým karbanátkem a pikantní tvarohovou pěnou




Přes noc namočenou cizrnu uvaříme do měkka. Poté dáme cizrnu do mixéru a přidáme cibuli, česnek, olivový olej, šťávu z citronu, sójovou omáčku, indické koření, chilli papričku, francouzskou hořčici, kmín, pepř, sůl, trochu vařené vody z cizrny.
Vše rozmixujeme do hladka, podle chuti dochutíme.

Luštěninové karbanátky vytvoříme z uvařené rozmixované čočky, smíchané s cibulkou, česnekem, oreganem, pepřem, solí, kmínem,
žitnou strouhankou (z rozmixovaných žitných knäckebrotů) a vajíčkem. 
Vzniklou hmotu vytvarujeme do příslušného tvaru, potřeme vajíčkem 
a dáme péct do trouby (200°C/30 minut).

Žitné placky uděláme z kynutého žitného těsta (kvásek, mouka, olivový olej, sůl).
Natenko vyválené placky dáváme na rozpálenou suchou pánev.
Opékáme z obou stran cca 2 minuty z každé strany.

Tvaroh, sůl, pepř, česnek a trochu francouzské hořčice umixujeme do pěny.








Rychlé tvarohovo - ovesné knedlíky


Rozmixujeme 100g ovesných vloček, přidáme 250g tvarohu a špetku soli.
Zpracujeme v těsto a rozdělíme na 8 knedlíků, 
do kterých vždy balíme 1 švestku, meruňku, jahodu...
Knedlíky vaříme ve vodě dokud nevyplavou.










Polévka z čerstvého listového špenátu


V hrnci orestujeme cibuli, přidáme mouku zalejeme vodou, necháme povařit.
Poté přidáme listy špenátu, opět necháme provařit.
Nakonec vše rozmixujeme, dochutíme solí, glutasolem, česnekem.
Případně můžeme zjemnit smetanou. 
Podáváme s květy sedmikrásek.








Smetanovo - karamelový pohár s jahodami a broskemi

Do pohárových skleniček vyskládáme piškoty.
Poté vyšleháme smetanu s cukrem.
Postupně vrstvíme do skleniček jahody, broskve a šlehačku.
Na závěr polijeme domácím karamelem.









Žádné komentáře:

Okomentovat